Concurs istoric

Concurs istoric „Căutăm eroi în localitate la noi în sec. XX ”, în cadrul proiectului Internațional  Eustory  Moldova

Informație cu privire la participarea elevilor clasei a IX-D la concursul cu tematică istorică„Căutăm eroi în localitate la noi în sec. XX.”, în cadrul proiectului Internațional  Eustory  Moldova.  Îndrumătorul proiectului- doamna Claudia Barbaroș, profesoară de istorie, grad didactic superior.
Organizatorii concursului: fundația Khiorber Stiftung, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, DVV Internațional, implimentat cu susținerea Ministerului German de Externe.

În anul de studii 2017-2018 elevii clasei a IX-D au fost antrenați într-o activitate de cercetare și investigație , reușind să scrie un jurnal-cronică de 9 pagini, însoțită de 5 anexe. Aceștea sunt:
- Erhan Dorin-clasa a IX-D;
- Martînenco Marius- cl. a IX-D
- Conicov Dan- cl.a IX-D
- Gavriliță Ion- cl. a IX-D
Titlul lucrării este: Soarta primarului satului Sireți Moisei Vasile, deportat în lagărul de muncă Ivdel la 13 iunie 1941.
Pe pacursul proiectului am fost împreună cu elevii într-o deplasare în satul Sireți, raionul Strășeni. Acolo am vizitat muzeul satului. Ne-am familiarizat cu diverse documente, fotografii, am discutat cu primarul satului, domnul Pavel Rebeja, cu profesorul de istorie, domnul N. Olaru, care este și conducătorul muzeului. Am identificat și o rudă apropiată a soției domnului V. Moisei- Anastasia Vrînceanu. Deasemenea am ridicat din arhiva Națională de Stat dosarul primarului s. Sireți, care totodată este și bunelul meu. Am trecut prin niște emoții de nedescris. De fiecare dată când scriu despre acest proiect mă podidesc lacrimile. Cu o lună de zile în urmă m-am îmtâlnit cu doamna Anastasia Vrînceanu, care este educatoare în grădinița de copii nr.52 din Chișinău.  Mi-a părut o persoană cumsecade, harnică, care î-și iubește profesia și cele patru fiice. Ne-am înțeles să ne întâlnim în satul bunelului- Sireți, tare ași dori să văd casa în care a trăit cu bunica, sau cel puțin locul care a rămas. Pe data de 26.05.2018 am fost invitați cu elevii la evenimentul de totalizare a concursului și premierea participanților. Am primit câte o diplomă și mici cadouri de la organizatorii concursului. A fost o zi frumoasă în care am făcut cunoștință cu multă lume din toate raioanele republicii și din Germania. Am discutat cu unul din reprezentanții fundației Khiorber, făcându-i o invitație la Liceul „Ginta Latină”. Suntem invitați pe data de 01.07.2018 pentru a ridica certificate de participare la toate stagiile de formare din toamna anului 2017 până în prezent.


Contact Us

Get in Touch

Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code