EDUCĂM VIITORII CETĂȚENI EUROPENI

Școala de azi trebuie să fie nu numai spațiul de transmitere a cunoștințelor de la profesor la elev, dar și  locul unde elevul merge cu placere, participă activ în formare sa ca personalitate și se implică în proiecte de colaborare reciprocă cu alții de seama lor.
În cadrul orelor de limbă franceză, dar și în organizarea și desfășurarea activităților extracurriculare, țin cu tot dinadinsul să implic cât mai mulți elevi în participare activă, dar și productivă.
Astfel, în timpul orelor de studii, se propun elevilor  diverse acțiuni pentru ameliorarea competentelor de comunicare verbală și scrisă, antrenându-i în mini-concursuri de creativitate, situații tematice, dialoguri, convorbiri telefonice, comentarii, eseuri, etc.
În cadrul Zilelor Francofoniei, desfășurate în perioada 12.03-20.03.2016, au fost organizate un șir de activități inovative cum ar fi concursul celor 5 cuvinte necunoscute, care constă în faptul ca fiecare copil să aleagă, la dorință, 5 cuvinte în limba franceză, să le traducă, să găsească explicația lor în limba franceză, să introducă aceste cuvinte în fraze și apoi să alcătuiască o situație din 4-5 fraze. Acest proces de cercetare, descoperire, creație, dezvoltă capacitatea de lucru individual în maniera sa proprie de acțiune și dă posibilitate oricărui elev să lcreze în ritmul său, dar și îmbogățește vocabularul, informează alți elevi cu cuvinte noi și nu în iltim rând, formează competența de comunicare atât verbală cât și scrisă.
Tot în așa stil au fost propuse posterele tematice, care dezvoltă spiritul de echipă și  colaborare cu colegii. Pe lângă faptul că sunt antrenați toți elevii în activitate, fiecare  își propune serviciile pe care știe să le facă mai bine pentru el și pentru echipa sa, ca produsul final să fie pe placul și posibilitățile fiecăruia.
Am observat că atunci când elevii concurează între ei, produsul final este de o amploare mai largă și rezultatul concursului trezește interesul de concurență sănătoasă.
O altă activitate din cadrul Zilelor Francofoniei, a fost concursul de civilizație franceză, în care au participat, de rând cu elevii liceului nostru și elevii altor două licee din municipiu, din care elevii noștri au ieșit învingători, în concurență cu cei din clase bilingve.
Concursul a avut un mare interes în municipiu, deoarece și-au propus participarea pentru anul viitor mai multe licee și este tendința să fie organizat în fiecare an, făcând din aceasta o tradiție frumoasă.
Ca și  concluzie, aș vrea să menționez că atunci când un copil se simte privelegiat, integrat, iubit și necesar, el va învăța să fie bun cu toată lumea și va face totul cu dragoste și implicare activă pentru un rezultat mai bun, de performanță.


Contact Us

Get in Touch

Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code